OPTIKA1
Svetozara Radojčića 8a, Beograd
+381 (11) 346 7 210
+381 (11) 304 8 774

OPTIKA 2
Deligradska 27, Beograd
+381 (11) 268 47 61
+381 (11) 407 45 89

Kancelariska sočiva / Addpower

Kancelarijska sočiva za naočare su najbolje rešenje za kancelarijske poslove kod kojih se kombinuje puno čitanja i rada na računaru. Namenjena su za bliže i srednje udaljenosti bez naglih prelaza sa dioptrije na dioptriju.

Kod ovih kancelarijskih sočiva dioptrija za čitanje je smeštena u donjem delu sočiva, a prema vrhu, odnosno gornjem delu dioptrija se postepeno smanjuje što istovremeno omogućava jasnoću kako na blizinu tako i na daljinu (udaljenost računara). Prednost je što se prelaz sa dioptrija postiže samim pokretom oka, ali ne i glave. Nema naglih prelaza kao kod bifokalnih sočiva i ne dolazi do porasta dioptrije kao kod korišćenja monofokalnih sočiva. Raspored dioptrija je takav da omogućava pravilan položaj glave time omogućavajući eliminisanje glavobolja i zamora oka.

U odnosu na druga progresivna sočiva Add Power se razlikuje po širini vidnog polja. Ona su najefikasnije rešenje za kancelarijske poslove jer nude istinsku dubinu vida pri radu na računaru i čitanje bez napora. Zbog digresijske vrednosti od -0.75 D, široka i fleksibilna dubina percepcije je osigurana.

Naša Očna kuća SFERA preporučuje japaskog proizvođača progresivnih sočiva Hoya (Add power, Tact), kao i domaćeg proizvođača Pol (Office sočiva).

Američke optometrijske asocijacije su sprovele istraživanja i došle do rezultata da 70-75% onih koji rade na računaru imaju probleme sa vidom. Tako je i nastao termin Sindrom kompjuterskog vida koji označava probleme sa vidom nastale korišćenjem računara. Klasični simptomi mogu biti u vidu glavobolje, bolova u vratu i leđima, umora, naprezanja i zamora očiju, dupli i povremeno zamagljen pogled, osetljivost na bljesak, slabiji vid na daljinu, slabije razaznavanje boja i problem sa ponovnim fokusiranjem pogleda.

Svako ko provodi više od tri sata ispred ekrana, bez pauza, ima predispoziciju da razvije sindrom kompjuterskog vida. Morfologija našeg oka se nije menjala hiljadama godina tako da naše oko nije prilagodjeno za dugo gledanje u monitore bilo da je u pitanju ekran kompjurtera, televizora, mobilnog telefona, tableta ili drugih elektronskih uređaja.

Pri radu sa kompjuterima učestalost treptanja oka smanjuje se i do pet puta što dovodi do isušivanja i umora oka (mišić koji fokusira oko na ono u šta gledate se umara ukoliko je pogled satima usredsređen na ekran). Iz tog razloga se preporučuje da se na svakih 20 minuta skrene pogled sa monitora i ukoliko je moguće gleda na daljinu.

Sindrom može da izazove lošu produktivnost u radu kod odraslih, a kod dece teškoće u učenju i lošije ocene u školi. Stručnjaci tvrde da je sve više dece kratkovido jer previše vremena provode uz ekrane. Probleme mogu da ublaže naočare za rad, kao i kapi za oči koje održavaju vlažnost.

Društvo oftalmologa kontaktologa Srbije (COLSS)
colss logo

 

Evropsko udruženje oftalmologa kontaktologa (ECLSO)

eclso logo

 logo sfera

Svetozara Radojčića 8a
Beograd 11000
011/ 3467 210
069/ 3467 210

Radno vreme

OPTIKA 1
Radnim danima : 11-19h
Subota: 10-14h

OPTIKA 2

Radnim danima : 09-17h
Subota: 10-14h

FB ikona  IG ikona  TW ikona  YT ikona  SKYPE ikona

Search