OPTIKA1
Svetozara Radojčića 8a, Beograd
+381 (11) 346 7 210
+381 (11) 304 8 774

OPTIKA 2
Deligradska 27, Beograd
+381 (11) 268 47 61
+381 (11) 407 45 89

Antirefleks plastika

Sočiva za naočare mogu biti staklena i plastična. Za razliku od staklenih sočiva za naočare plastična sočiva ili takozvana “plastika” je danas mnogo više u upotrebi. Razvoj tehnologije izrade različitih materijala omogućio je nastanak savremenih plastičnih sočiva za naočare koje se odlikuju mnogim prednostima u odnosu na staklena sočiva. Na prvom mestu, plastika je mnogo lakša, tanja i ne postoji rizik od lomljenja.
Antirefleks plastika je dioptrijska plastika za naočare koja može imati široku paletu antirekfleks slojeva i zaštitnih faktora na svojoj površini.
Antirefleksni sloj je višeslojni premaz koji može biti nanet na staklene i plastične podloge. Nanosi se na spoljnu površinu diptrijske plastike/stakla, ali neki od slojeva se nanose i sa spoljne i sa unutrašnje strane.

antirefleksnislojSvaki sloj pojedinačno ima ulogu da poveća transparentnost dioptrijske plastike/stakla što rezultuje umanjenjem refleksije svetlosti. Antirefleksni sloj je izrađen od materijala čija je vrednost indeksa refleksije između vrednosti indeksa refleksije vazduha i vrednosti indeksa refleksije plastike/stakla. To znači da je refleksija unutrašnje i spoljašnje površine plastike/stakla skoro ista. Pomoću interferencije, refleksije unutrašnje i spoljašnje površine plastike/stakla se međusobno poništavaju čime se umanjuje odsjaj koji se vidi.

Antirefleksni slojevi mogu drastično smanjiti refleksiju plastičnih/staklenih površina. To utiče i na vizuelni efekat jer plastična/staklena sočiva time postaju skoro pa nevidljiva i same oči dolaze do izražaja. Takođe, eliminišući refleksiju omogućavaju oštriji vid sa manje odsjaja, što je posebno važno kod na primer noćne vožnje ili višesatnog rada na računaru. Prednosti su i te što nude pored estetskog rešenja i povećan nivo kontrasta i smanjuju zamor očiju.

Antirefleksni slojevi mogu znato povećati propustljivost svetla. Oni su posebno važni kod dipotrijske plastike/stakla sa visokim indeksom prelamanja, koje reflektuju mnogo više svetla u odnosu na one sa standardnim indeksom prelamanja. Što je veći indeks prelomanja više se svetla reflektuje na površini. Antirefleksni slojevi su odlično rešenje za sunčane naočare jer smanjuju bljesak od sunčeve svetlosti. Nanose se samo na unutrašnju stranu plastike/stakla jer tamna strana sunčane plastike/stakla već prekriva estecke nedostatke.

Kod održavanja dipotrijske plastike/stakla veoma je važno da se vodi računa o načinu čišćenja upravo zbog antirekleks slojeva. Nije preporučljivo da se koriste bilo koji deterdžeti koji sadrže jaku hemiju, kao ni brisanje suvom krpom. Uvek je najbolje konsultovati se sa optičarem oko sredstava za čišćenje i održavanje.

Postoji dosta različiti antirefleks slojeva koji se tokom vremena, razvojem savremene nauke i tehnologije, sve više dopunjuju i usavršavaju sve sa ciljem maksimalne zaštite vida i oka. Najčešći su: antistatički sloj (odbijanje prašine), sloj otporan na ogrebotine, protekcija od zamagljivanja i sl. Navešćemo neke od njih.

Multi + je antirefleks sloj koji štiti od 3 nepovoljna faktora: refleksije, otisaka prstiju i vode. Propustljivost svetlosti je 97%.

Ultra Glide je antirefleksni sloj koji je naprednija generacija Multi + sloja sa izuzetno glatkim i konstruktivno veoma izdržljivim Super Hidrofobnim slojem. Laka i preciznija su za ugradnju zahvaljujući završnom antitorzionom sloju sočiva. On štiti od 4 nepovoljna faktora: refleksije, otisaka prstiju, vode i prašine. Propustljivost svetlosti je 98,2%.

Nano Glide sloj je antirefleksni sloj koji štiti od 5 nepovoljnih faktora : refleksije + EMI, otisaka prstiju, vode, prašine i ogrebotina. Propustljivost svetlosti je 99%

Polar Glide je antirefleksni sloj koji štiti od 6 nepovoljnih faktora: refleksije, otisaka prstiju, vode, prašine, ogrebotina i obojenog AR odsjaja. Ovaj antirefleksni sloj je specifičan po tome što nema zelenu refleksiju već je ona jedva primetna i BELE je boje.

Idealan je za:
“Make up” Friendly (šminka na oku vizuelno ostaje ista kao i bez naočara)
za “rimless”ramove gde so;iva postaju skoro nevidljiva
TV i druga studija gde se koristi dosta jakih izvora svetlosti - reflektora

Društvo oftalmologa kontaktologa Srbije (COLSS)
colss logo

 

Evropsko udruženje oftalmologa kontaktologa (ECLSO)

eclso logo

 logo sfera

Svetozara Radojčića 8a
Beograd 11000
011/ 3467 210
069/ 3467 210

Radno vreme

OPTIKA 1
Radnim danima : 11-18h
Subota: 10-14h

OPTIKA 2

Radnim danima : 09-17h

FB ikona  IG ikona  TW ikona  YT ikona  SKYPE ikona

Search