OPTIKA1
Svetozara Radojčića 8a, Beograd
+381 (11) 346 7 210
+381 (11) 304 8 774

OPTIKA 2
Deligradska 27, Beograd
+381 (11) 268 47 61
+381 (11) 407 45 89

Super User

Super User

Centar za vid „SFERA“, prateći svetske standarde, pruža vrhunske usluge u oftalmologiji-uža oblast kontaktologija. Po modelu sve na jednom mestu, obezbedili smo Vam kompletnu uslugu provere i korekcije Vašeg vida.

Profesionalnost, edukacija i briga o pacijentima imperativi su naše kuće.

Naš tim stručnjaka ima dugogodišnje kliničko iskustvo stečeno u Univerziteskom institutu za oftalmologiju. Nakon obavljenog detaljnog pregleda Vaših očiju i ispitivanja funkcije vida, ukoliko postoji mogućnost rešenja problema primenom kontaktnih sočiva, odgovorno tvrdimo da Vam možemo pružiti najkvalitetnije rešenje. To se naročito odnosi na pacijente sa komplikovanim refrakcionim anomalijama, kao i oboljenjima prednjeg segmenta oka, koja se uspešno koriguju primenom odgovarajućih kontaktnih sočiva.

U svakodnevnom radu naš tim stručnjaka prenosi i primenjuje saznanja i iskustva stečena kontinuiranom edukacijom i usavršavanjem u najpoznatijem evropskom kontaktološkom centru. Centre Hospitalier Universitaire Pellegrin (CHU) Bordo, Francuska.

Specijalistička ordinacija

    Kompjutersko odredjivanje dioptrije na keratorefraktometru najnovije generacije
    Subjektivna provera vida na daljinu i blizinu
    Savremeno određivanje i prepisivanje naočara
    Pregled prednjeg segmenta oka
    Odredjivanje kvaliteta suznog filma
    Gonioskopija-pregled komornog ugla
    Merenje očnog pritiska (APLANACIONA TONOMETRIJA)
    Pregled očnog dna
    Dijagnostika i lečenje slabovidosti i razrokosti kod dece i odraslih

Uz visok nivo stručnog iskustva i dosledno poštovanje svetskih medicinskih standarda, naš tim je prepoznatljiv po ljubaznosti i nivou individualne posvećenosti svakom pacijentu. Kontinuirano pratimo najsavremenije svetske trendove u oftalmologiji- uža oblast kontaktologija

Takodje se posebno ističemo velikim iskustvom i uspehom u prepisivanju presbiopnih (multifokalnih – progresivnih) naočara i sočiva (sa tri distance: daljina, srednja daljina i blizina). Multifokalne naočare ili sočiva su neophodni poslovnim ljudima posle četrdesete godine, koji veliki deo vremena provode za računarom i u kancelariji.

Pregled i kontrolu možete zakazati putem telefona.

Pregledi se zakazuju na dve lokacije u Beogradu:

Očna kuća SFERA, Deligradska 27 (zgrada starog DIF-a)

Tel: 011/ 407 45 89; 011/ 268 47

Mob: 069/ 407 45 89

Radno vreme je:
svaki radni dan od 9h-17h
subota od 10h-14h

Očna kuća SFERA, Svetozara Radojčića 8a

Tel: 011/ 346 72 10, 011/ 304 87 74

Mob: 069/ 346 72 10

Radno vreme je:
svaki radni dan od 11h-19h
subota od 10h-14h

Hvala Vam na ukazanom poverenju!

Dr Želimirka Marković
oftalmolog- kontaktolog

Član Udruženja oftalmologa kontaktologa Evrope (ECLSO), Društva oftalmologa kontaktologa Srbije (COLSS), Udruženja oftalmologa Srbije, Oftalmološke sekcije Srpskog lekarskog društva i Lekarske Komore Srbije
Rođena u Sarajevu 22.08.1968. Diplomirala na Medicinskom fakultetu u Beogradu 1994.

1995-1999. specijalizacija iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KCS, gde je i bila zaposlena
2000-2002. AD Optika Beograd – Kabinet za korekciju vida za decu
2002-2008. Poliklinika Optik Profesional- Bolnica Profesional
Od 2008. oftalmolog-kontaktolog u samostalnoj privatnoj lekarskoj praksi

Prim. Mr. sci dr Valentina Dimitrijević Milovanović
oftalmolog-kontaktolog

Šef Kabineta za kontaktna sočiva i refrakcije, Klinika za očne bolesti, Klinički Centar Srbije
Član borda i Auditor Prezidijuma Evropskog udruženja kontaktologa - ECLSO (AUDITOR Praesidium, European Contact lens Society of Ophtalmologist)
Podpredsednica Udruženja kontaktologa oftalmologa Srbije, COLSS
Predavač na seminaru kontinuirane medicinske edukacije iz kontaktologije na katedri oftalmologije Medicinskog fakulteta u Beogradu. Predavač po pozivu na vodećim Evropskim kongresima iz kontaktologije ECLSO

CV

Savremeni način života nužno zahteva korišćenje savremene tehnologije i uređaja koji nam olakšavaju i ubrzavaju obavljanje svakodnevnih aktivnosti, kako na poslu, tako i u privatnom životu. Stalna izloženost veštačkom osvetljenju, dugotrajno gledanje u monitore svih vrsta (računari, pametni telefoni-androidi, televizori i sl.), razne vrste veštačke rasvete (automobilska industrija, ulična osvetljenja i sl) ostavlja posledice na naš organizam.
Oftalmološke asocijacije navode da 70-75% osoba koje rade na računarima i koje su izložene emitovanju veštačke plave svetlosti duže od dva sata dnevno, imaju problem sa vidom.

Ako se zna da dugotrajno emitovanje i delovanje plave svetlosti na ljudski organizam drastično narušava kompletno zdravstveno stanje čoveka, nije zanemarljiva činjenica da je oko najdirektnije izloženo i time prvo ugroženo. Široki spektar svetlosti uzrokuje potpunu degeneraciju vidnih ćelija (svetlost kratkih talasnih dužina oštećuje ćelije i metaboličke procese našeg oka) koje se nakupljaju u oku i dovode do nastanka mrene.

Takođe, delovanje plave svetlosti je povezano i sa lučenjem hormona melatonina koji u našem organizmu imaju ulogu u regulaciji životnog ritma. Prekomerno ili nedovoljno lučenje pomenutog hormona dovodi naš organizam u stanje poremećene hormonske ravnoteže. Pod uticajem plave svetlosti naš organizam nastavlja da luči dnevne hormone, uključujući i hormon stresa.

Ukoliko se poremeti prirodni ritam organizma povećava se rizik od pojave raznih problema i bolesti kao što su kardiovaskularne bolesti, dijabetes, prekomerna težina, nesanica, depresija i druge.

Zaštitni sloj od plave svetlosti je toliko postao neophodan i tražen da su neki od proizvođača plastike za ramove zaštitili njegovo ime, pa je Blue Glide naziv poznatog domaćeg proizvodžača POL-a, a Blue Control naziv svetski poznatog proizvođača HOYA-e.

Zaštitni sloj Blue Glide / Blue Control:

    Usporava makularnu degeneraciju oka
    Neutrališe delovanje veštačke plave svetlosti
    Poboljšava kontrasnu percepciju, nudi prirodan doživljaj boja
    Smanjuje odsjaj za ugodan i opušteniji vid
    Štiti dioptrijsko sočivo od ogrebotina, masnoća, prašine, vode i prljavštine

Sočiva za naočare mogu biti staklena i plastična. Za razliku od staklenih sočiva za naočare plastična sočiva ili takozvana “plastika” je danas mnogo više u upotrebi. Razvoj tehnologije izrade različitih materijala omogućio je nastanak savremenih plastičnih sočiva za naočare koje se odlikuju mnogim prednostima u odnosu na staklena sočiva. Na prvom mestu, plastika je mnogo lakša, tanja i ne postoji rizik od lomljenja.
Antirefleks plastika je dioptrijska plastika za naočare koja može imati široku paletu antirekfleks slojeva i zaštitnih faktora na svojoj površini.
Antirefleksni sloj je višeslojni premaz koji može biti nanet na staklene i plastične podloge. Nanosi se na spoljnu površinu diptrijske plastike/stakla, ali neki od slojeva se nanose i sa spoljne i sa unutrašnje strane.

antirefleksnislojSvaki sloj pojedinačno ima ulogu da poveća transparentnost dioptrijske plastike/stakla što rezultuje umanjenjem refleksije svetlosti. Antirefleksni sloj je izrađen od materijala čija je vrednost indeksa refleksije između vrednosti indeksa refleksije vazduha i vrednosti indeksa refleksije plastike/stakla. To znači da je refleksija unutrašnje i spoljašnje površine plastike/stakla skoro ista. Pomoću interferencije, refleksije unutrašnje i spoljašnje površine plastike/stakla se međusobno poništavaju čime se umanjuje odsjaj koji se vidi.

Antirefleksni slojevi mogu drastično smanjiti refleksiju plastičnih/staklenih površina. To utiče i na vizuelni efekat jer plastična/staklena sočiva time postaju skoro pa nevidljiva i same oči dolaze do izražaja. Takođe, eliminišući refleksiju omogućavaju oštriji vid sa manje odsjaja, što je posebno važno kod na primer noćne vožnje ili višesatnog rada na računaru. Prednosti su i te što nude pored estetskog rešenja i povećan nivo kontrasta i smanjuju zamor očiju.

Antirefleksni slojevi mogu znato povećati propustljivost svetla. Oni su posebno važni kod dipotrijske plastike/stakla sa visokim indeksom prelamanja, koje reflektuju mnogo više svetla u odnosu na one sa standardnim indeksom prelamanja. Što je veći indeks prelomanja više se svetla reflektuje na površini. Antirefleksni slojevi su odlično rešenje za sunčane naočare jer smanjuju bljesak od sunčeve svetlosti. Nanose se samo na unutrašnju stranu plastike/stakla jer tamna strana sunčane plastike/stakla već prekriva estecke nedostatke.

Kod održavanja dipotrijske plastike/stakla veoma je važno da se vodi računa o načinu čišćenja upravo zbog antirekleks slojeva. Nije preporučljivo da se koriste bilo koji deterdžeti koji sadrže jaku hemiju, kao ni brisanje suvom krpom. Uvek je najbolje konsultovati se sa optičarem oko sredstava za čišćenje i održavanje.

Postoji dosta različiti antirefleks slojeva koji se tokom vremena, razvojem savremene nauke i tehnologije, sve više dopunjuju i usavršavaju sve sa ciljem maksimalne zaštite vida i oka. Najčešći su: antistatički sloj (odbijanje prašine), sloj otporan na ogrebotine, protekcija od zamagljivanja i sl. Navešćemo neke od njih.

Multi + je antirefleks sloj koji štiti od 3 nepovoljna faktora: refleksije, otisaka prstiju i vode. Propustljivost svetlosti je 97%.

Ultra Glide je antirefleksni sloj koji je naprednija generacija Multi + sloja sa izuzetno glatkim i konstruktivno veoma izdržljivim Super Hidrofobnim slojem. Laka i preciznija su za ugradnju zahvaljujući završnom antitorzionom sloju sočiva. On štiti od 4 nepovoljna faktora: refleksije, otisaka prstiju, vode i prašine. Propustljivost svetlosti je 98,2%.

Nano Glide sloj je antirefleksni sloj koji štiti od 5 nepovoljnih faktora : refleksije + EMI, otisaka prstiju, vode, prašine i ogrebotina. Propustljivost svetlosti je 99%

Polar Glide je antirefleksni sloj koji štiti od 6 nepovoljnih faktora: refleksije, otisaka prstiju, vode, prašine, ogrebotina i obojenog AR odsjaja. Ovaj antirefleksni sloj je specifičan po tome što nema zelenu refleksiju već je ona jedva primetna i BELE je boje.

Idealan je za:
“Make up” Friendly (šminka na oku vizuelno ostaje ista kao i bez naočara)
za “rimless”ramove gde so;iva postaju skoro nevidljiva
TV i druga studija gde se koristi dosta jakih izvora svetlosti - reflektora

Postoji dva tipa sočiva za naočare. Stakleni i plastični. Danas je sve više u upotrebi plastični tip sočiva za naočare za vid zbog mnogobrojnih prednosti. Prvenstveno taj tip sočiva za naočare je napravljem od plastičnih materijala koji su mnogo lakši i tanji.

Takođe ne postoji rizik od lomljenja, kao kod stakla. Jedina mana plastičnih stakla je u rizicima od grebanja koji se mogu umanjiti nanošenjem slojeva koji su zaštita od grebanja, prašine, vode i sl.

U ponudi su:
Najnovije generacije bifokalnih i multifokalnih-progresivnih plastičnih sočiva za naočare.
Antirefleksni slojevi – od zaštite plastike od refleksije, otisaka prstiju, zamagljivanja, antistatičkog sloja pa sve do otpornosti na ogrebotine.
Foto senzitivna plastika (brown/grey) poslednje generacije. Karakteristična po sposobnosti sočiva da brzo regulišu propuštanje svetlosti do oka u odnosu na količinu svetlosti u okruženju.
Bojenje plastike u traženoj boji, nijansi i procentu zatamnjenja.
Specijalna plastika renomiranih proizvođača (POL, HOYA) u svim indeksima tanjenja 1.5; 1.56; 1.6; 1.67; 1.74.

debljinastakala

Monofokalna sočiva za naočare
Monofokalno sočivo ima jednu dioptriju preko čitave površine. Koristi se za korekciju problema sa vidom kao što su kratkovidost (myopia), dalekovidost (hyperopia).

Bifokalna sočiva za naočare
Ukoliko imate različitu dioptriju na blizinu i na daljinu a želite da nosite samo jedne naočare onda su bifokalna sočiva rešenje. Ona pružaju mogućnost jasnog vida time što je jasna slika na celoj površini optičke zone. Kao za daljinu tako i za blizinu vidno polje je izuzetno konforno.
Na donjem prostoru bifokalnih sočiva je deo sa dioptrijom za blizinu, dok je ostatak sočiva sa dioptrijom za daljinu. Jedina mana ovih sočiva je nepostojanje treće dioptrije predvidjene za medjuprostor odnosno dela za srednju distancu (40 – 80cm) što je na primer bitno kod rada na računaru. Takođe, i činjenica da je prelazek oka sa jedne na drugu dioptriju primetan.

Progresivna ili multifokalna sočiva za naočare
Za razliku od monofokalnih (jedna dioptrija) i bifokalnih (dve dioptrije) multifokalna ili progresivna sočiva imaju tri dioptrije čija se jačina postepeno, progresivno menja od korekcije za daljinu do korekciju za blizinu. Pogled nesmetano, prelazi sa daljine, preko medjuprostora ili srednje udaljenosti do blizine, bez naprezanja. Ona pružaju mogućnost jasnog vida na svim udaljenostima pri čemu je prelazak preko različitih dioptrija neprimetan.
Kod progresivnih sočiva je takođe veoma važan odabir adekvatnih ramova za naočare. Nisu preporučljivi uski ramovi zbog progresivnog kanala koji je time sužen što ima za posledicu i suženje vidnog polja. Kod odabira ramova uvek je najbolje konsultovati se sa optičarem.
Nošenje progresivnih sočiva zahteva i odredjeni period prilagodjavanja koji je individualan. Nekome je potreban jedan dan a nekome par dana. Navešćemo nekoliko načina privikavanja koji Vam mogu pomoći:
    U početku treba da se obrati pažnja na položaj tela i glave pri nošenju naočara. Progresivni kanal ima tri dioptrije i oko će se vrlo brzo navići gde treba da gleda ali ako se glava previše podigne ili nasloni pri gledanju nekog predmeta koji je nisko to će iziskivati nepotrebni napor.
    Nosite Vaše progresivne naočare što više možete u prvim nedeljama (po mogućstvu ceo dan)
    Prilikom silaženja niz stepenice sagnite glavu više nego obično, tako da gledate kroz deo progresivnog kanala za daljinu i međuprostor, a manje kroz deo kanala gde je područje za blizinu.
    Pri čitanju držite glavu uspravno, a pogled samo spustite na dole kako biste gledali kroz donji deo sočiva gde se nalazi deo progresivnog kanala sa dioptrijom za čitanje
    Za gledanje u stranu okrenite glavu ka željenom pravcu jer time zaobilazite gledanje kroz ivice sočiva

Strana 1 od 4

Društvo oftalmologa kontaktologa Srbije (COLSS)
colss logo

 

Evropsko udruženje oftalmologa kontaktologa (ECLSO)

eclso logo

 logo sfera

Svetozara Radojčića 8a
Beograd 11000
011/ 3467 210
069/ 3467 210

Radno vreme

OPTIKA 1
Radnim danima : 11-18h
Subota: 10-14h

OPTIKA 2

Radnim danima : 09-17h

FB ikona  IG ikona  TW ikona  YT ikona  SKYPE ikona

Search